Κατηγορίες

Αρχείο

Διακοπή λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας της ΓΠΠΣ

Εδώ και λίγες μέρες έχει παρατηρηθεί η διακοπή της λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες» , από πλευράς ΓΠΠΣ. Οποιαδήποτε κλήση της υπηρεσίας  επιστρέφει στην έξοδο HTTP/500 error.

Τα σενάρια που ακούγονται σχετικά με την διακοπή είναι πολλά:

  • Κάποιοι μιλούν για τεχνικό πρόβλημα το οποίο θα αποκατασταθεί σύντομα.
  •  Κυκλοφορούν σενάρια που σχετίζουν το γεγονός με την αντίδραση στον διαχωρισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που προβλέπεται στο πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή.
  •  Ο Χάρης Θεοχάρης επιβεβαιώνει μέσω twitter ότι είναι προσωρινά offline λόγω καταγγελιών για κακή χρήση από τρίτους

Το ζήτημα είναι ότι για οποιονδήποτε λόγο και να αποφασίστηκε η διακοπή της υπηρεσίας , αυτό έγινε με μεθόδους μπανανίας, χωρίς δηλαδή καμία προηγούμενη ενημέρωση και προειδοποίηση.  Η υπηρεσία  είναι μία από τις ελάχιστες ανοιχτές υπηρεσίες που προσφέρει η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση αλλά από τις πλέον σημαντικές αφού αξιοποιείται από πλήθος ενδιαφερομένων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο. Το να κλείνεις έτσι απλά τον διακόπτη , έχοντας γνώση του τεράστιου αριθμού εξαρτώμενων εφαρμογών που θα καταστούν μη λειτουργικές , είναι απλά απαράδεκτο.  Μας ξαναγυρίζει στις εποχές που κάποιοι κλείνανε το ηλεκτρικό σε ολόκληρες περιοχές χωρίς καμία προειδοποίηση. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό πως οι δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποτελούν δημόσιο αγαθό και ότι είναι αδιανόητο να ανεβοκατεβαίνουν κατά βούληση.Στην ΓΓΠΣ φυσικά και γνωρίζανε  για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αξιοποιούσαν την υπηρεσία.  Ακόμα και το σενάριο της προστασίας από κακή χρήση να ισχύει , θα μπορούσαν να υλοποιηθούν περιορισμοί με τεχνικά μέσα (π.χ όριο στα request ανά IP ανά ημέρα) και φυσικά να υπάρξει προηγούμενη ανακοίνωση και ενημέρωση. Σε ανάλογες περιπτώσεις διακοπής άλλων υπηρεσιών της ΓΓΠΣ είχε προηγηθεί ενημέρωση. Γιατί τώρα δεν κρίθηκε απαραίτητο ; Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό ;

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει δημόσια διαθέσιμο  το Κεντρικό Μητρώο Εταιριών , αντί να κλείνουμε web services θα έπρεπε να κοιτάμε πως θα ανοίξουμε περισσότερη δημόσια πληροφορία . Το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε εταιρικά δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα αφού η εταιρική υπόσταση αποτελεί  παραχώρηση του κράτους μέσω της οποίας  παρέχει στους μετόχους το προνόμιο να προστατέυονται από την προσωπική πτώχευση δημιουργώντας μια νομική οντότητα.  Τα ονόματα των μετόχων καθώς και τα οικονομικά στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (έντυπο Ε3) θα έπρεπε να διατίθενται ελεύθερα προς όλους.

 

 

1 comment to Διακοπή λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας της ΓΠΠΣ

  • Άγγελος

    Αχ Θοδωρή, αυτά που λέγαμε… μπανανία να είμαστε αλλά να θέλουμε να ζούμε ως Ευρωpay :-/

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>